top of page

המשך קריאה

רשמי סיור בקישינב
מאת: יעקב שרייבמן ודרור רותם – מנהיגות מתנדבת CIMI

המטוס של חברת התעופה הירדנית FlyOne מנחית אותנו בשדה התעופה הבינלאומי הקטן של קישינב. משם הגענו למלון בוטיק מסביר פנים, בסגנון ישן עם ריהוט כבד ושטיחים בצבעים חמים. שעת חצות. מזג אוויר קיצי נעים, דומה מאוד לזה שעזבנו בארץ. ביומיים הבאים יתבררו לנו קווים דומים נוספים בין מולדובה לישראל, אך בעיקר לישראל של שנות החמישים של המאה הקודמת.
ארוחת בוקר מוקדמת, מוגשת בקומה השביעית שמחלונותיה נשקף נוף העיר קישינב: בתים נמוכים, חלקם אדומי גגות, עטופים בצמחייה ירוקה. מלבדנו יושבים לשולחן אלינה פוקס מצוות CIMI, עו"ד שרי גבאי-נוריאל מרשות ההגירה ועומרי ממשרד הבינוי והשיכון. בשעה הקרובה נפגוש את יתר חברי צוות הבוחנים בראשותו של בנצי מהתאחדות בוני הארץ.

הגענו לקישינב לצפות ולהתרשם מתהליך הבחינות המקצועית אליהן ניגשים מועמדים לעבודה בבניין בישראל. הם יגיעו, כמה מאות גברים, להיבחן  בתקווה לעבור את הבחינות  בהצלחה ולהצטרף בישראל לעשרות אלפי מהגרי עבודה המגיעים אלינו ממדינות שונות בעולם אתם חתמנו על הסכמים בילטרליים. הסכמים אלה מסדירים את הגעתם ואת תנאי עבודתם בארץ: מסין ומולדובה בתחום הבניין (עד לפני שנתיים גם מאוקראינה); מתאילנד בתחום החקלאות; מהפיליפינים וסרי-לנקה בתחום הסיעוד. הם יגיעו אלינו לתקופה קצובה של חמש שנים ושלושה חודשים, בציפייה לחסוך מספיק כסף כדי להתבסס כלכלית עם שובם למולדובה. ההסכמים הבילטרליים חוסכים לעובדים אלפים רבים של דולרים דמי תיווך שהיו משולמים בעבר לגופים מקומיים שעסקו בכך.

בית הספר המקצועי, בו נערכים המבחנים, נמצא במיקום מרכזי בעיר. יש בו את התנאים הדרושים לביצוע המבחנים. בבואנו אנחנו מבחינים בקבוצות קטנות של מועמדים המתגודדות ליד הכניסה. מדברים ביניהם בשקט או שותקים. אווירת טרם מבחן מתוחה מעט. חלקם הגיעו עם בני משפחה הממתינים במכונית או בשולי המתחם.
באולם בו נערך הרישום כבר ישובים פקידי הרישום המועסקים ע"י עמותת "לה סטרדה". זו עמותה מקומית שנבחרה ע"י CIMI ורשות האוכלוסין וההגירה בישראל על מנת לקבל אחריות על ביצוע תהליך המיון והבחינות על כל הניירת הכרוכה בו. בנוסף נמצאת באולם נציגת רשות ההגירה המולדבית (NEA), אליהם מגיעות פניות המועמדים. NEA עומדת בקשר רצוף עם רשות ההגירה שלנו ומקבלת ממנה אישור על כשירותם של המועמדים להמשיך בתהליך המיון. התכלול של התהליך כולו, ושלב המבחנים בתוכו, נעשה ע"י CIMI בהובלתן של מרגריטה גורודינצקי סמנכ"לית העמותה ואלינה פוקס רכזת תוכניות הגירת עבודה, המשמשות כתובת מרכזית לכל הגופים – הן המקומיים והן הישראליים – לכל עניין ובעיה שיש לפתור. הן מלוות ומעורבות בתהליך החל משלב הפרסום והשיווק של התכנית ועד לרגע נחיתתם של העובדים בנתב"ג, ואף בשלבי קליטתם הראשונים.

בחדר הצוות נותן בנצי מהתאחדות בוני הארץ תדריך קצר לארבעה בוחנים ישראלים, עובדי חברות בנייה גדולות בארץ. היום יתקיימו בחינות בארבעה מקצועות בנייה: ריצוף, טיח, פרזול וטפסנות. לכל מקצוע מוקצה אולם המכיל את הציוד הדרוש לביצוע המבחנים. הציוד  מחולק בין מספר עמדות עבודה. המבחן הוא מעשי בלבד. אין בחינה תיאורטית. כל נבחן מקבל שרטוט המפרט את המשימה שעליו לבצע. קבוצת הנבחנים הראשונה מתפזרת בין אולמות המבחן, על פי המקצועות. כל נבחן מחליף לבגדי עבודה וחובש קסדה. העבודה מתחילה. הרעש היחיד מגיע ממהלומות הפטיש על המסמרים, בחישת הטיט לריצוף, מכיפוף מוטות ברזל במכשיר ידני, מהשלכת הטיח על הקיר. עינו של הבוחן עוקבת אחרי מהלך העבודה של הנבחן, מתמקדת על מידת המיומנות, הדיוק, זמן הביצוע, שימוש נכון בכלים, סדר הפעולות ועל פרמטרים נוספים. ומאידך מופנית גם תשומת לבו לביטויי התנהגות, להתמודדות עם המתח וההתרגשות. גיליונות הציונים האישיים מתחילים להתמלא ובסופם ההכרעה: עובר או נכשל. אחריות כבדה על כל אחד מהבוחנים אך המטרה ברורה: להביא לארץ פועלים מיומנים ומקצועיים.
הארגון מושלם, לוח הזמנים נשמר וקבוצות העובדים נכנסות זו אחרי זו לביצוע המבחן. מאוחר יותר הם מקבלים אישית את תוצאות המבחן וסימני האכזבה או השמחה ניכרים היטב על פניהם. אלו שעברו בהצלחה יוזמנו בימים הקרובים לבדיקות רפואיות הנערכות במרכז רפואי פרטי. גם שם ביקרנו והתרשמנו ממרכז מצויד היטב המבצע מערך בדיקות מקיף בסטנדרטים גבוהים.

בתום הביקור הקצר יצאנו בתחושה שיש לנו במולדובה מערכת מקצועית מאורגנת היטב שיודעת לסנכרן את כל הגופים המעורבים ולתאם אותם לעבודה חלקה ונקיה. שני היעדים המרכזיים: סטנדרטים מקצועיים וסטריליות של התהליך מושגים ונשמרים היטב. התרשמנו מהרצינות והמקצועיות של כל נושאי התפקידים שפגשנו שמביאים אתם לזירה הזו גם את הערכים הראויים. CIMI זוכה להערכה רבה הן בקרב המקומיים והן בקרב נציגי הגופים הישראליים שהגיעו למקום, ולא מעט בזכות הניהול השקט, אך הקפדני, של מרגריטה גורודניצקי (שלא נכחה פיזית הפעם) ושל אלינה פוקס המנצחות על התזמורת הזאת ומפיקות ממנה צלילים מרהיבים.

דרור רותם הוא יו"ר ועדת מחקר הערכה ופיתוח
יעקב שרייבמן הוא חבר ועדת מהגרי עבודה

שניהם מתנדבים ב-CIMI

bottom of page